Hodnotie Bulharska bude v decembri; Schengen by nemal byť blokovaný

30.01.2013 Celý región

Brusel 30. januára (TASR) - Európska komisia sa v rámci mechanizmu spolupráce a overovania tentoraz nezamerala na situáciu v Bulharsku, ale iba na Rumunsko, uviedol dnes hovorca EK Mark Gray.

Najbližšia správa o Bulharsku bude predstavená koncom tohto roka, spolu s ďalšou správou o Rumunsku. Gray tiež skonštatoval, že dnešná správa EK o Rumunsku nemá žiaden dopad na šance oboch balkánskych krajín na vstup do schengenskej zóny.

"Európska komisia nehovorila o situácii v Bulharsku," odpovedal Gray na dnešnej tlačovke s novinármi na otázky bulharských novinárov, či sa aj ich krajina dostala pod drobnohľad komisie.

EK totiž prvýkrát od roku 2007, keď začal fungovať mechanizmus spolupráce a overovania, predstavila hodnotiacu správu iba o jednej z týchto dvoch balkánskych krajín

Gray však pripomenul, že v utorok bola v Bruseli na návšteve delegácia bulharských vládnych predstaviteľov na čele s ministrom vnútra Cvetanom Cvetanovom, ministerkou spravodlivosti Dianou Kovačevovou a novým generálnym prokurátorom Sotirom Cacarovom. Cieľom rokovaní delegácie v Bruseli boli otázky o prehlbovaní reforiem v právnom systéme Bulharska.

Hovorca EK v odpovedi na otázky novinárov uviedol, že dnešná správa EK o Rumunsku by nemala mať vplyv na vstupné šance Bulharov a Rumunov do schengenskej zóny. A dodal, že podľa stanoviska komisie obe krajiny spĺňajú všetky predpoklady pre vstup do Schengenu, Rada EÚ pre spravodlivosť však túto tému v najbližších mesiacoch nezaradila do pracovného kalendára.

Komisia v dnes predstavenej správe odporučila rumunskej vláde prijať dodatočné opatrenia na zabezpečenie nezávislosti súdnictva a fungovania právneho štátu.
 

Vyberte región